2024/04/04 -Youssef Chatar

Van karikaturen tot klonen: Wanneer VR te echt wordt

Enkele jaren terug, toen ik voor het eerst een VR-headset in handen kreeg, zocht ik naar een app om met vrienden te kunnen chatten. Big Screen VR trok mijn aandacht: een eenvoudig concept waarbij je virtuele kamers creëert, een link deelt met je vrienden, en samen op een groot scherm kunt kijken naar wat dan ook van je pc. Een van mijn eerste ervaringen was het samen kijken naar een American football wedstrijd. Hoewel de avatars meer weg hadden van tekenfilmfiguren dan van fotorealistische representaties, deed dat niets af aan de ervaring. Integendeel, het stond juist centraal in de charme ervan.

De pandemie zorgde ervoor dat we massaal overschakelden op videovergaderingen. Al snel werd duidelijk dat deze methode zijn beperkingen kende. Persoonlijk begon ik te geloven dat vergaderingen in VR of XR effectiever konden zijn, omdat ze een gevoel van aanwezigheid bieden dat video-oproepen missen. Bij Venar hebben we deze theorie in praktijk gebracht door te experimenteren met AI, om deze virtuele bijeenkomsten nog efficiënter te maken.

Een recent voorbeeld dat de mogelijkheden van deze technologieën illustreert, zag ik in een podcast van Lex Fridman met Mark Zuckerberg, gehouden in een VR-omgeving. Meta toonde hier een indrukwekkende vooruitgang in het realisme van avatars door high-definition scans van Fridman en Zuckerberg te gebruiken. Hoewel de benodigde technologie, inclusief de RTX 4090 grafische kaart, nog in de kinderschoenen staat, wijst dit op een veelbelovende toekomst voor VR in professionele toepassingen.

Deze ervaringen benadrukken het potentieel van VR, AR, en XR om onze interacties en werkprocessen te revolutioneren. Bij Venar zijn we gepassioneerd over het verkennen van deze technologieën, niet alleen als innovatieve tools, maar als fundamentele elementen voor zakelijke groei en klantenengagement. De combinatie van VR, AR, en XR met AI belooft een toekomst waarin digitale interacties nog naadlozer en meeslepender worden.

De reis van mijn eerste VR-ervaring tot aan de geavanceerde toepassingen waaraan we nu werken, weerspiegelt de evolutie van deze technologieën. We bevinden ons op de drempel van een nieuw tijdperk, klaar om de zakelijke wereld door de volgende golf van digitale transformatie te loodsen. Het is niet langer de vraag óf we deze technologieën moeten omarmen, maar hoe snel we kunnen integreren om de manier waarop we leven, werken en communiceren te transformeren.